Przepisy na chleb z Niemiec i Polski

Obrazek wyróżniający dla wpisu Przepisy na chleb z Niemiec i Polski

Staraniem Towarzystwa Miłośników Miasta Zons z partnerskiego Reńskiego Powiatu Neuss ukazała się dwujęzyczna niemiecko-polska publikacja pt: „Pyszne Przepisy na chleb z Niemiec i Polski”. W książce tej znajduje się ponad 30 przepisów pieczenia chleba przygotowanych przez członków Towarzystwa Miłośników Miasta Zons, którzy zebrali sposoby wypieku z Niemiec, zaś polskie przepisy pochodzą od członków Powiatowego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Mikołowie.
Nasi zachodni sąsiedzi proponują chociażby chleb gryczany mieszany, warkocz orkiszowy drożdżowy, szwabski bochenek chleba, słodki chleb z Ulm czy pumpernikiel.
My zachęcamy  do samodzielnego przygotowania bochenka z siemieniem lnianym i słonecznikiem, chleba razowego z zaparką, cebulowy, mleczny na zakwasie z sezamem, razowy z miodem czy śląski chleb żytni.

Ksiązka z przepisami z Polski i Niemiec na chleb
„W naszych krajach jest ponad 3000 znanych rodzajów pieczywa. I pomimo coraz większej ilości międzynarodowych przepisów, nadal istnieją tradycyjne specjały z pieczywa. Chleb jest częścią wszystkich posiłków w Polsce – przede wszystkim chleb jasny lub chleb mieszany z mąki żytniej i pszennej. Natomiast w Niemczech wypiekane jest głównie tradycyjne pieczywo pełnoziarniste. Zgodnie ze starym zwyczajem w Polsce i w wielu miejscach w Niemczech, przed pokrojeniem chleba robi się znak krzyża”- czytamy w przedmowie przygotowanej przez autorów broszury.
„Zarówno w Polsce jak i w Niemczech pieczenie chleba oraz znaczenie jego obecności w każdym domu przy wielu posiłkach jest bardzo ważne. Patrząc na tę kolekcję przepisów z obu krajów, która powstała dzięki długoletniej współpracy między Reńskim Powiatem Neuss a Powiatem Mikołowskim, jestem przekonany, że wybrane przepisy dostarczą nam nie lada frajdy podczas samego pieczenia oraz wspaniałych doznań smakowych w trakcie konsumpcji” – podkreśla w słowie powitalnym Starosta Mikołowski Mirosław Duży.
„Koneserzy są zdania, że chleby polskie i niemieckie należą do najlepszych na świecie. Tak więc zebrana tu kolekcja przepisów na pyszne pieczywo zapewni nam wyjątkową przyjemność. To kolejny z wielu projektów, w których zaangażowane jest Towarzystwo Miłośników Miasta Zons w ramach współpracy Powiatu Reńskiego Neuss i Powiatu Mikołowskiego. Chciałbym szczególnie za nią podziękować przy okazji 25-lecia naszej współpracy” – dodaje Hans-Jürgen Petrauschke, Starosta Powiatu Reńskiego Neuss.
Życzymy dobrej zabawy przy pieczeniu i oczywiście smacznego.

Przepisy na chleb z Niemiec i Polski

 

Projekt i realizacja - zatorski.eu - profesjonalne strony internetowe dla biznesu - Powered by WordPress